Підтримка Об’єднаних Територіальних Громад

В рамках діяльності шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» в Хмельницькій області та за результатами регулярних зустрічей з головами ОТГ і представниками педагогічної громадськості, вивчення нормативно-правової бази, експертами проекту спільно з Департаментом освіти і науки Хмельницької ОДА були напрацьовані методичні та тренінгові матеріали, щодо створення ефективної системи управління освітою.

З метою поширення напрацьованого досвіду в інших областях України, а також забезпечення обміну успішними управлінськими практиками об’єднаних громад, проводяться серії виїзних семінарів у форматі «рівний рівному» на тему «Ефективне управління освітою в ОТГ. Від створення органу управління до реалізації плану оптимізації мережі шкіл».

Поширення напрацьованих успішних практик в сфері управління середньою освітою у процесі створення нових громад стають все більш актуальними для ефективності реформ в цілому. Тому важливо створити регулярність і інституційну сталість підходу, який був створений в рамках Шведсько-українського проекту.
З метою подальшого інституційного закріплення спільних напрацювань та розвитку результатів співпраці започатковано Навчально-методичний центр (НМЦ) зі збору, систематизації і тиражування успішних практик на базі Дунаєвецької міської ради об’єднаної громади, як такої, що має управлінський і методичний потенціал в сфері освіти (з Концепцією створення НМЦ можна ознайомитись тут).

Для ефективної роботи Центру була створена онлайн платформа – http://wiki.sklinternational.org.ua/
Це перша в Україні спеціалізована онлайн-платформа «Кращі практики управління освітою у громадах» де можна знайти поради та успішні приклади рішень щодо управління освітою у територіальних громадах із усіх областей України